Sve o EU fondovima

EU fondovi za one kojima ništa nije jasno 🙂

 

O EU fondovima se na dnevnoj bazi stalno negdje nešto govori, ne može se reći da nedostaje informacija.

Postoje i TV emisije, na društvenim mrežama često se pojavljuju neki novi natječaji, u tisku također često bude objavljen članak vezan za EU fondove. Dosta se naglašava da je ovo ili ono malo mjesto, ovaj ili onaj veći grad uspio povući ovoliko ili onoliko sredstava, ali uglavnom više nisu uspjeli povući nego li jesu. Odnosno, čini se kao da je taj bespovratni EU novac neko skriveno blago koje mi ne uspijevamo pronaći. Primijetili smo čak da bude objavljen članak u kojem piše npr. da je raspisan natječaj za povlačenje najmanje tristo tisuća kuna, a broj čitanja takvog članka i komentara bude sramotno mali.

Zašto je to tako? Nismo zainteresirani? Dobro nam je kako je?

Moje skromno mišljenje je da je krivac naše neznanje.

Ni ne pokušavamo to pročitati jer smo okovani predrasudom da pola toga nećemo razumjeti i čemu onda i pokušavati.

Postoje brojne besplatne radionice, ali također nas sprječava taj strah da ćemo doći tamo i isto tako otići zbunjeniji nego li smo došli, budući da nećemo razumjeti taj rječnik poslovne ekonomije.

Na tim radionicama se dobiju naputci koje informacije obvezno treba znati, koje uvjete zadovoljiti i koje dokumente treba prikupiti, ali ako nam je svaka riječ tabula rasa, onda uzalud vam trud svirači.

Poanta ovog teksta je da osvijestite svoje neznanje i da ne mislite da ste jedini, na žalost, znamo pouzdano da mnogi ne znaju i srame se to priznati i zamoliti pojašnjenje iz straha da ne ispadnu glupi, iz straha da onaj koji zna neće imati strpljenja objasniti.

Mišljenja smo da nije glupo ne znati i da njie glupo pitati, glupo je šutjeti i praviti se da znamo i zbog toga propuštati priliku i prepustiti skriveno blago nekome drugome.

Poanta je u tome da se sve to može naučiti, a da bi naučio, potrebno se odvažiti i krenuti.

Zar nam već u školi nisu govorili da obrazovanje ne prestaje izlaskom iz školske klupe i da je samoobrazovanje – cjeloživotno!

Stoga ćemo na ovaj stranici nastojati naći odgovore na sve nejasnoće u vezi EU fondova. Uputite nam svoja pitanja slobodno, bez ustručavanja pišite na info@thecoklje.com,

mi ćemo potražiti odgovore stručnjaka i pisati o temama koje vas zanimaju.

I zapamtite, nema glupog pitanja.

D.T.