Što je Mreža

Što je Mreža?

Laički objašnjeno – Mreža je nastojanje da se udruže oni malo manji i oni malo veći, oni koji znaju manje i oni koji znaju više, jer svatko od njih ima nešto za ponuditi ovome drugome i tako zajedno stvoriti nove mogućnosti i prilike na obostrano zadovoljstvo.

Cilj Mreže je stvoriti plodno tlo za nove ideje, probuditi i ohrabriti kreativce da svojim radom mogu nešto postići, da ne moraju biti ovisni o nikome ali u isto vrijeme udružiti se i biti jači svatko ponaosob ali i kao zajednica.

Pojedinac je danas ustrašen nejasnim propisima, neprohodnom administracijom i visokim poreznim obavezama. Tu nastupa Mreža čiji je cilj da stvori platformu i krov pod kojim će “mali” čovjek moći bez straha proizvoditi i raditi, mjesto na kojem će dobiti jasne savjete, upute i podršku.

Kako ćemo to učiniti?

Ne znamo još potpuno . 🙂

Zato si nam potreban Ti, Ti i Ti isto… da se zajedno domislimo i stvorimo kvalitetnije danas i sutra.

 

U nastavku par stručnijih riječi o Mreži :

 

Mreža je inicijativa koju je pokrenulo nekoliko neprofitnih udruga i interesnih skupina s područja kulture, turizma i malog poduzetništva. Cilj mreže je osnaživanje pojedinaca, interesnih skupina i udruga za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu, doprinos razvoju civilnog društva te razvoju interkulturalne, višegeneracijske, interdisciplinarne (međusektorske) i međuinstitucionalne suradnje na području Grada Otočca i Ličko-senjske županije.

Kako Mreža djeluje?

Mreža u svom radu teži djelovati u interesu svih interesnih skupina putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, pri tom se zalažući za suradnju s tijelima lokalne samouprave, odgojno-obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i javnim medijima.

Mreža programski povezuje različite udruge i organizacije kojima je u zajedničkom interesu razvijati potencijale, umrežavati aktere različitih disciplina, multiplicirati znanje te sudjelovanjem na različitim tematskim radionicama stjecati alate za rad u razvoju međusektorske suradnje. Podrazumijeva uključivanje i edukaciju mladih i starih i učenje jednih od drugih, potiče razvoj volonterstva i civilnog društva, potiče zagovaranje politika razvoja, aktivno podržava razvoj kreativnih poduzetničkih ideja, podržava višeslojno stvaranje mogućnosti zapošljavanja u sklopu projekata i inicijativa orijentiranih prema programima EU.

Zašto Mreža?

Umrežavanjem različitih aktera iz različitih područja rada i djelovanja jača se utjecaj na politike razvoja svih interesnih skupina u mreži, omogućeno je zagovaranje interesa i potreba aktivnih sudionika/ica mreže usmjerenih prema donositeljima odluka, sudjelovanje u edukacijama, istraživanjima, projektima, informativim radionicama i kampanajma mreže, informiranje o relevantnim događajima, posebno na nacionalnoj i Europskoj razini (EU programi), mogućnost susreta i razmjena s drugim platformama i uspostava partnerstva.

Što je Inicijativni tim Mreže?

Tim inicijatora mreže je volontersko tijelo koje do održavanja prvog skupa mreže upravlja pripremnim poslovima i aktivnostima, sakuplja tematske prijedloge i prijave zbog bolje organizacije te organizira prostor i sadržaj skupa.

Strukturu mreže kreira trenutačno tim inicijatora/ica mreže u sljedećem sastavu:

  • Manja Gomerčić-Kostelac (osnivačica udruge KUBS Baštinica)
  • Danijela Tonković (inicijatorica Facebook grupe «Bolja Lika», članica udruge Pavenka iz Brinja)
  • Mia Naprta, Željka Batinić ( suosnivačice udruge OU Podum)
  • Katarina Furlan i Paula Božić (volonterke udruge OU Podum, kandidatkinje za Savjet mladih Grada Otočca)
  • Tamara Jurković ( Book Cafe Paradiso Otočac)
  • Renata Orešković

Tko i kako može biti dio Mreže?

Mreža je otvorena heterogena platforma za informacije i međusobnu podršku zainteresiranih skupina, a sudjelovanje u aktivnostima mreže osigurava se putem pojednostavljenih prijava pismenim putem, pri tome navodeći pojedinačna programska područja i/ili teme. Iz prikupljenih informacija i prijedloga mogu se formirati radni timovi. Mreža nema hijerarhiju već samoodgovorne radne skupine ili timove.

Mreža ima reprezentativan karakter i radi po principu transparentnog informiranja svih prijavljenih i zainteresiranih sudionika/ica, insistira na međusobnom uvažavanju i doprinosi razvoju mreže shodno svojim kompetencijama i mogućnostima.

Mreža posebnu pažnju poklanja uključivanju ciljnih skupina koji predstavljaju marginalizirane i specifične interesne skupine: dugoročno nezaposlene (posebno žene),  djecu i mlade, odrasle s posebnim potrebama, nacionalne manjine, LGBT zajednicu, religiozne skupine.

 

Kako biti siguran/a želim li biti dio Mreže?

Ukoliko ste zaintereisirani za umreženu razmjenu informacija i podršku te želite aktivno sudjelovati u Mreži, popunjene prijavnice (osnovni i kontaktni podaci, ime i forma tijela koje zastupate, područje rada i djelovanja) i tematske prijedloge molimo pošaljite do 7. travnja 2018. na e-mail adresu: manjakostel@gmail.com ili  info@ou-podum.org

U skladu s podatcima na zaprimljenim prijavnicama bit će organiziran Prvi skup Mreže koji će se održati 14. travnja 2018. u Otočcu u 11 sati.

Mjesto održavanja skupa bit će objavljeno početkom travnja.

Molimo Vas da pažljivo pročitate tekst te se u slučaju dodatnih pitanja, prijedloga ili potrebe za pojašnjenjem pojedinih točaka obratite putem e-maila jednoj od osoba inicijative.

Hvala unaprijed na razumijevanju.